Webscale

Espoon rauhasta Berliinin vilskeeseen

berlin_1_long

Hannu-Pekan perheellä oli yhteinen haave: tehdä irtiotto arjesta Suomessa ja kokeilla hetki asumista ulkomailla. Kun H-P:n vaimon töiden puolesta sitten tuli sopiva hetki ja lapsetkin ovat vielä alle kouluikäisiä, syntyi päätös tarttua tuumasta toimeen ja lähteä puoleksi vuodeksi Berliiniin.

Aluksi H-P:n oli saatava työasiat järjestymään. Heti idean saatuaan hän kysyi tukea Berliiniin muutolle muilta webscalelaisilta ja saikin kannustavan vastaanoton. Päätöstä ei tarvinnut harkita kahdesti Webscalenkaan puolesta, koska yritys haluaa tukea työntekijöidensä mahdollisuuksia sovittaa työnteko osaksi muuta elämää ja tiedetään, että kokeneille ohjelmistokehittäjille on kysyntää ympäri maailman. Työkuvioiden järjestymisestä huolimatta jännitystä aiheuttivat muut järjestelyt – löytyisikö Suomen asuntoon vuokralaisia, mitä kautta löytyisi mieluisa vuokra-asunto, pääsisivätkö lapset Saksassa päivähoitoon?

Esivalmisteluja muutolle oli tehty jo hyvissä ajoin. H-P lähti kesällä viettämään pitkää viikonloppua Berliinissä vaimonsa kanssa ja otti kaupunkia haltuun pyöräilemällä ympäri keskusta-alueita. Silloin hahmottui, että mieluisa asuinalue olisi Prenzlauer Berg: paljon puistoja lapsille, mutta kuitenkin tarpeeksi keskustassa eläväisen kaupunkikulttuurin äärellä. Yksi syy irtiottoon oli asua hetki rauhallisen Espoon sijasta ison kaupungin sykkeessä. Lopulta kaikki järjestyikin mainiosti: omaan kotiin löytyi hyvä vuokralainen koko ajalle, asunto löytyi eläväiseltä Kollwitzstraßelta ja mieluisa työprojektikin järjestyi kivenheiton päästä asunnolta.

Näkymä Kollwitzstraßelle

Nyt kun Hakamäen Berliinissä oloa on muutama kuukausi takana, soitin hänelle ja kyselin, minkälaisissa tunnelmissa elo saksanmaalla on sujunut. H-P kertoi olleensa kiinnostunut kokemaan, kuinka työnteko sekä työkulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Näin parin kuukauden jälkeen hän on huomannut, ettei se oikeastaan poikkea. Työnteko itsessään on ihan samanlaista ja vahva pilviteknologiaosaaminen on arvossaan myös ulkomailla. Tiimi asiakkaalla sen sijaan on hyvin kansainvälinen; neljäntoista hengen porukkaan mahtuu saksalaisten ja suomalaisten lisäksi ihmisiä niin Puolasta, Hollannista, Yhdysvalloista kuin Iso-Britanniastakin, joten huvittuneesti H-P on todennut, että ainakaan työn puolesta hän ei tule saksaa tällä reissullaan oppimaan tippaakaan.

Intohimoisen ruoanlaittajan arki koki mullistuksen berliiniläisen ravintolatarjonnan edessä. Kotikatu suljetaan torstaisin ja lauantaisin, jolloin sinne tulee tori. Sen lisäksi ympäristö notkuu ravintoloita ja kahviloita ja hintataso on huokea, joten ravintoloiden illallistarjonnasta tulee nautittua selvästi enemmän kuin kotona.

H-P kokee erityisen positiivisena, että irtiotto on ollut koko perheen yhteinen seikkailu, josta lapsetkin ovat nauttineet paljon. Koska arkinen tukiverkko puuttuu eikä pihan yli niin vain kipaista ystäville kylään, on perhe viettänyt entistä tiiviimmin aikaa yhdessä nauttien laajasta kulttuuritarjonnasta ja hyvästä ruuasta. Lapset ovat alkaneet skeitata, paikallinen boulderkeskus on otettu haltuun ja yhdessä on kierrelty kaupungilla. Juuri nyt kaupunki on alkanut toden teolla herätä eloon keväisten lämpötilojen myötä, ja nähtävää ja koettavaa riittää. H-P on enemmän kuin tyytyväinen, että tuli lähdettyä ja että Webscale tukee työntekijän mahdollisuuksia sopeuttaa työntekoa muuhun elämään.

Hannu-Pekka on AWS arkkitehti ja pitkän linjan ohjelmistokonsultti. Hänen perheeseensä kuuluu vaimon lisäksi 4- ja 6-vuotiaat lapset sekä Masha-koira.