Aller – Suomi24 kokee mittavan uudistuksen

Jo yli 20 vuotta toiminut, lähes kaikkien tuntema Suomi24-keskustelualusta uudistuu. Uudistustyö aloitettiin syksyllä 2018, ja isoa kokonaisuutta rakennetaan pala palalta.

Keskustelufoorumi oli ollut muutaman vuoden ylläpitovaiheessa, eli uusia ominaisuuksia ei oltu kehitetty ja teknologia oli alkanut vanhentua. Prosessien modernisoinnille ja automatisoinnille oli siis jo tarvetta.

Uudistustyöhön yhteistyökumppaniksi valikoitui ohjelmistoyhtiö Webscale. Allerilla päädyttiin käyttämään myös talon ulkopuolelta tulevaa kehitys- ja asiantuntijatyötä, koska osaavien ohjelmistokehittäjien löytäminen on haastavaa. Allerin toimijoilla oli aikaisempaa kokemusta hyvin sujuneesta yhteistyöstä Webscalen kanssa, joten yhteistyökumppani oli helppo valita.

Tekijöinä kovan luokan osaajat

Nyt tehtävässä mittavassa uudistuksessa verkkoalustan teknologia modernisoidaan uuteen ympäristöön. Portaalin taustalla pyörivä teknologia siis uudistuu täysin, samoin asiakkaille näkyvä käyttöliittymän ulkoasu. Ensimmäiset käyttäjille näkyvät osiot julkaistiin huhtikuussa.

Uudistukseen on kuulunut ohjelmistokehitysprosessin ja -työnkulun muutoksia, sovellusten muuttaminen Docker-konteissa suoritettavaksi, sovellusten siirto AWS-palveluihin, CI/CD automatisointi sekä käyttöliittymän modernisointi (frontend- ja backend-muutokset).

Yhteistyö Webscalen kanssa on sujunut koko projektin ajan hyvin. Allerin tuotepäällikkö kehuu erityisesti Webscalen kehittäjien ammattitaitoa: koodarit ovat kovan luokan osaajia. Lisäksi työn laatuun voi luottaa ja asiat tehdään täsmällisesti sovitussa aikataulussa. Myös asiakkaan tarpeet osataan huomioida hyvin ja yhteydenpito asiakkaaseen on aktiivista. Erityiskiitokset saa Webscalen Jukka Ukkonen. Myös hän itse on pitänyt projektista, ja mielenkiintoisinta on ollut tekemisen monipuolisuus.

Allerin tuotepäällikkö kehuu erityisesti Webscalen kehittäjien ammattitaitoa: koodarit ovat kovan luokan osaajia. Lisäksi työn laatuun voi luottaa ja asiat tehdään täsmällisesti sovitussa aikataulussa.

”Palvelun suuri kävijämäärä ja pitkä historia tekee projektista hyvin mielekkään, koska dataa kertyy paljon ja sen käsittely ja hallinta tuo omat haasteensa. Projektia on toteutettu teknologioilla, jotka ovat Webscalen vahvaa osaamisaluetta. Infrastruktuuriuudistuksessa käytettiin AWS:n pilvipalveluita ja Dockeria, sovelluksissa node.js:ää ja Reactia. Lisäksi tiimi toimii hyvin yhdessä, ja yrittää jatkuvasti parantaa tuotteen laatua ja omaa tekemistään esimerkiksi ohjelmistokehitysprosessia parantamalla ja uusilla teknologioilla”, sanoo Webscalen puolelta yhtenä projektin avainhenkilönä toimiva Jukka Ukkonen.

Suomi24 on Suomen suurin keskustelualusta

Suomi24 on tärkeä kanava Allerille. Sivustolla vierailee kuukausittain yli 2,2 miljoonaa uniikkia kävijää – siis lähes puolet kaikista internetiä käyttävistä suomalaisista. Suomi24 onkin Suomen suurin keskustelualusta ja yksi Suomen suosituimmista verkkosivuistoista.

Pitkään kestänyt suosio ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä uusia sosiaalisen median kanavia on tullut lisää, ja tulee edelleen. Yksi suosiota selittävä tekijä on se, että Suomi24:ssa on voinut aina keskustella anonyymisti. Anonyymina uskaltaa nostaa keskusteluun myös asioita, joista omalla nimellään olisi vaikeampi puhua.

Suurimpia käyttäjäryhmiä ovat 25-45 -vuotiaat miehet ja naiset. Suuri käyttäjämäärä ja tuhannet aihealueet vaikeuttavat tiiviin yhteisöllisyyden syntymistä, mutta tietyillä aihealueilla on hyvinkin vakiintuneita yhteisöjä. Keskustelujen laadusta ja asiallisuudesta huolehtivat sekä tekoäly että moderointitiimi. Vapaa, anonyymi kommentointi mahdollistaa demokraattisen yhteiskunnallisen keskustelun, mikä erottaa Suomi24:n monista muista sosiaalisen median alustoista. Palvelua kehitetään jatkuvasti, jotta se pysyy suosittuna ja vaikuttavana, nykyaikaisena keskustelualustana.