Älä omista mitään

Jukka Dahlbom • 27. marraskuuta 2015

Tänään vietetään Älä osta mitään-päivää, tavoitteena herättää kuluttajia ajattelemaan ennen turhan krääsän hankkimista kotinsa täytteeksi. Jokainen meistä pärjäisi vähemmällä viihde-elektroniikalla ja vähemmillä leluilla. Mahdollisesti niihin leluihin kuluvan ajan voisi myös käyttää paremminkin.

Yritykset ovat jatkuvasti tehostamassa toimintaansa, ja useimmat turhat kulut onkin jo pudotettu budjetista vuosia sitten. Jäljelle jääneet kuluerät on jonkin osaston mukaan välttämättömiä kuluja, joista ei millään voi enää leikata.

Tässä vaiheessa on siis syytä kyseenalaistaa välttämättömyyksiä yrityksen ydintoiminnan kautta. Aiemmilla vuosikymmenillä IT-osasto on ollut vastuussa työkoneiden lisäksi palvelimista, niiden tiloista, huollosta, korjaamisista, jäähdytyksestä ja ylläpidosta. Aika on kuitenkin ajanut tästä mallista ohi. Jos yritys edelleen omistaa palvelimia, on sille vain muutama kelvollinen perustelu:

  • Laki edellyttää tietojen käsittelyä fyysisesti omissa tiloissa. Näihin lukeutuvat tietyt henkilötiedot, pankkitoiminta sekä sotilaalliset tiedot.
  • Yrityksen ydintoimintaa on ylläpitää ja vuokrata palvelinkapasiteettia.
  • Palvelimilta edellytetään niin poikkeuksellisia ominaisuuksia, että itse omistaminen olisi palveluna ostamiseen verrattuna suurella marginaalilla halvempaa.

Kaikissa muissa tapauksissa palvelimia omistetaan tavan vuoksi, muutoksen pelossa tai koska oman työpaikan pelätään olevan kiinni niissä laitetorneissa.

Kun yritys luopuu turhasta materiasta palvelinten muodossa, se vapautuu kolmivuotissuunnitelmista päivitysten suhteen, vapauttaa toimitilojaan tuottavaan käyttöön sekä vapauttaa henkilöstönsä ratkomaan ydintoiminnan murheita fyysisten laitteiden kunnossapidon sijaan.

Samalla tavalla kuin yrityksen näkökulmasta sähkö tulee töpselistä, on syytä ymmärtää että nykyään laskentakapasiteetti tulee pilvestä. Jokainen voi yrittää pyörittää omaa sähköntuotantoaan, mutta ellei se ole yrityksen ydinliiketoimintaa, kaikki pääoma joka sidotaan sähköntuotantoon, on poissa asiakkaiden palvelemisesta. Samoin palvelinkapasiteetin kanssa.

Viimeisimmät kirjoitukset

Webscale viisi vinkkiä pilvikulujen hallintaan
23. huhtikuuta 2025
Julkinen pilvi on tuonut mukanaan ennennäkemätöntä skaalautuvuutta, joustavuutta ja nopeutta, mutta pilven käyttöönoton seurauksena myös kulut saattavat karata pilviin. Julkisen pilven hyödyntäminen vaatii myös erilaista suhtautumista kuluihin, kun pääomaa ei tarvitse varata omaan laitteistoon.
Pulvipulssi_webscale
17. huhtikuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Tutustu SST-kehykseen, joka helpottaa full stack -sovellusten rakentamista omalle infrastruktuurille. Se tarjoaa selkeän ja abstraktoidun tavan määritellä koko sovelluksen rakenne.
Max Niskanen, Webscale Head of Sales
8. huhtikuuta 2025
Webscalen myyntitiimi vahvistuu, kun Max Niskanen liittyi joukkoomme Head of Sales -roolissa. Max tuo mukanaan yli kymmenen vuoden kokemuksen IT-alan myynnistä ja liiketoimintajohdosta. Teknologian lisäksi Maxin intohimoihin kuuluvat hapanjuurileivonta, historia ja vaellukset luonnossa.
Pilvipulssi
20. maaliskuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Serverless Framework v3 on elinkaarensa päässä ja organisaatiot joutuvat nyt pohtimaan päivittävätkö seuraavaan versioon vai siirtävätkö softat kokonaan toiseen työkaluun.
Lisää kirjoituksia