Viisi vinkkiä pilvikulujen hallintaan

23. huhtikuuta 2025

Julkinen pilvi on tuonut mukanaan ennennäkemätöntä skaalautuvuutta, joustavuutta ja nopeutta, mutta pilven käyttöönoton seurauksena myös kulut saattavat karata pilviin. Julkisen pilven hyödyntäminen vaatii myös erilaista suhtautumista kuluihin, kun pääomaa ei tarvitse varata omaan laitteistoon ja sen ylläpitoon. Vaikka pilven käyttöönotto onnistuukin ilman suuria alkuinvestointeja, monimutkaisempi laskutuslogiikka saattaa kuitenkin paisuttaa kokonaiskustannuksia. Seuraavien käytännön vinkkien avulla pääset alkuun pilvikustannusten hallinnassa.


1.  Hyödynnä automaattista skaalautumista

Yksi julkisen pilven keskeisimmistä hyödyistä on kyky skaalautua kuormituksen mukana. Oikein konfiguroidun automaattisen skaalautumisen avulla varmistut, että maksat vain käytetystä kapasiteetista. Esimerkiksi AWS Auto Scaling mahdollistaa resurssien kuten EC2 instanssien dynaamisen säädön kuorman perusteella. Automatisointi vähentää manuaalista työtä sekä pienentää riskejä ylikuormittumisesta ja ylimitoitetusta kapasiteetista.

 

2. Sammuta käyttämättömät resurssit

Kehitys- ja testiympäristöt jäävät usein tarpeettomasti päälle iltaisin tai viikonloppuisin, jolloin kustannukset raksuttavat ilman liiketoiminnallisia hyötyjä. Ajastuksia ja automaatioita hyödyntämällä saat sammutettua turhat resurssit silloin, kun niitä ei käytetä. Esimerkiksi IaC -työkalujen kuten Terraformin avulla voit myös pystyttää ja purkaa ympäristöjä nopeasti tarpeen mukaan, jolloin niitä ei tarvitse pitää jatkuvasti käynnissä.

 

3. Sovella eri hinnoittelumalleja

Pay-as-you-go laskutusmalli, jossa pilvestä maksetaan käytön mukaan, mahdollistaa pilvipalveluiden kokeilun matalalla kynnyksellä. Pilvialustat tarjoavat kuitenkin lukuisia joustavia hinnoitteluvaihtoehtoja ja säästöohjelmia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Jos tietyt resurssit ovat jatkuvassa käytössä, sitoutumalla määräajaksi ja hyödyntämällä Reserved Instances hinnoittelumalleja voidaan saavuttaa jopa 70% kustannussäästöjä. Vastaavasti epäsäännöllisiin ja vähemmän kriittisiin tehtäviin kannattaa hyödyntää edullisempia spot-instansseja.

 

4. Seuraa ja analysoi kustannuksia säännöllisesti

Pilvikustannusten hallinta alkaa siitä, että ymmärrät mistä ja millaisia kustannuksia pilvestä syntyy. Kun ympäristö elää jatkuvasti ovat yllättävät lisäkustannukset väistämättömiä ilman reaaliaikaista seurantaa. Resurssien tagituksen ja luokittelumenetelmien avulla saat läpinäkyvyyttä siihen, mitkä tiimit ja sovellukset tuottavat mitäkin kuluja. Pilvialustat tarjoavat käyttöön myös omia kustannustenhallintatyökaluja, kuten AWS Cost Explorer tai Azure Cost Management, joita kannattaakin hyödyntää kustannusten seuraamisesta. Budjettien määrittäminen ja automatisoidut hälytykset auttavat tarttumaan poikkeukselliseen kulutukseen heti.

 

5. Tee yhteistyötä jälleenmyyjän kanssa

Pilvipalveluiden ostaminen on usein aloitettu helposti luottokortilla. Ympäristöjen kasvaessa ja resurssien lisääntyessä laskutus jää kuitenkin helposti myös tämän varaan. Kun pilvipalvelut hankitaan jälleenmyyjän kautta, avautuu mahdollisuus sekä parempiin ehtoihin, että suoraan kustannussäästöihin ja muihin etuihin. Laskutukseen saadaan myös selkeyttä, kun useampien tiimien tai yksiköiden kulut on mahdollista yhdistää yhteen laskuun.


Pilvikulut kuriin kumppanin avulla

Pilvikulujen hallinta ei ole yksittäinen projekti, vaan jatkuva prosessi, joka vaatii näkyvyyttä, suunnitelmallisuutta ja oikeita työkaluja. Hyödyntämällä automaatiota, eri hinnoittelumalleja ja kumppaneita voit saada pilviympäristöstäsi irti täyden hyödyn, ilman että kustannukset karkaavat pilviin.

 

Me Webscalella olemme erikoistuneet auttamaan asiakkaitamme pilviympäristöjen optimoinnissa sekä kustannustehokkuuden että hallittavuuden näkökulmasta. Jos pilvikulunne kaipaavat tarkempaa selvitystä, tai jos laskutus kulkee yhä luottokortin kautta, ota yhteyttä, niin käydään tilanne yhdessä läpi.

 

P.s. Pääset syventymään aiheeseen kuuntelemalla Pilvipilotit -podcast jakson FinOpsista.


Miro Nissilä Sales Specialist

Miro Nissilä
Sales Specialist

Viimeisimmät kirjoitukset

Pulvipulssi_webscale
17. huhtikuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Tutustu SST-kehykseen, joka helpottaa full stack -sovellusten rakentamista omalle infrastruktuurille. Se tarjoaa selkeän ja abstraktoidun tavan määritellä koko sovelluksen rakenne.
Max Niskanen, Webscale Head of Sales
8. huhtikuuta 2025
Webscalen myyntitiimi vahvistuu, kun Max Niskanen liittyi joukkoomme Head of Sales -roolissa. Max tuo mukanaan yli kymmenen vuoden kokemuksen IT-alan myynnistä ja liiketoimintajohdosta. Teknologian lisäksi Maxin intohimoihin kuuluvat hapanjuurileivonta, historia ja vaellukset luonnossa.
Pilvipulssi
20. maaliskuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Serverless Framework v3 on elinkaarensa päässä ja organisaatiot joutuvat nyt pohtimaan päivittävätkö seuraavaan versioon vai siirtävätkö softat kokonaan toiseen työkaluun.
21. helmikuuta 2025
Pilvipalvelut mahdollistavat niin nopeamman innovoinnin, resurssien tehokkaamman hallinnan kuin joustavammat liiketoimintamallitkin. Jotta pilven tarjoamat liiketoimintaedut pystytään hyödyntämään, tarvitaan pilven käyttöön kuitenkin suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä.
Lisää kirjoituksia