A close up of the word webscale on a white background

Neljä syytä laatia pilvistrategia

21. helmikuuta 2025

Pilvipalveluiden tehokas hyödyntäminen on noussut kriittiseksi menestystekijäksi kilpailluissa

markkinoissa. Pilvipalvelut mahdollistavat niin nopeamman innovoinnin, resurssien tehokkaamman hallinnan kuin joustavammat liiketoimintamallitkin. Jotta pilven tarjoamat liiketoimintaedut pystytään hyödyntämään, tarvitaan pilven käyttöön kuitenkin suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä. Toisin sanoen strateginen lähestymistapa pilvipalveluiden hyödyntämiseen mahdollistaa myös liiketoiminnallisten tavoitteiden täyttymisen.


Mitä pilvistrategia on?


Pilvistrategia ei ole pelkkä teknologinen valinta, vaan se toimii suuntaviivana pilvipalveluiden

käytölle suhteessa liiketoiminnan tavoitteisiin. Se on kokonaisvaltainen suunnitelma

pilviteknologian hyödyntämiseksi kattaen niin IT-infrastruktuurin, liiketoimintaprosessit kuin

henkilöstön osaamisen kehittämisen. Keskeisiä kysymyksiä pilvistrategiaa laatiessa ovat, mitkä sovellukset ja työkuormat siirretään pilveen, miten riskejä hallitaan ja miten pilvipalveluita hyödynnetään kilpailukyvyn parantamiseksi.


Pilvistrategia auttaa pitämään kustannukset kurissa


Ilman strategiaa pilvipalveluiden tarjoamat liiketoiminnalliset hyödyt tuppaavat jäämään laihoiksi. Tavoitellut kustannussäästöt eivät ole löytäneet tietään laskulle saakka tai lift-and-shitft migraation tuloksena palvelut eivät skaalaudukaan odotetusti. Pilvistrategian auttaa varmistamaan, että pilvipalveluiden käyttöönotto tukee liiketoiminnan tavoitteita ja tuo aidosti arvoa. Huolellisesti laaditun pilvistrategian seurauksena saavutetaan esimerkiksi seuraavia liiketoimintaetuja:


1. Kustannustehokkuus – Oikein optimoidut pilvipalvelut vähentävät IT-infrastruktuurin

kustannuksia ja mahdollistavat resurssien tehokkaamman kohdentamisen. Keskiöön

nousevat mm. oikeiden laskutusmallien ja palveluiden valinta.


2. Joustavuus ja skaalautuvuus – Pilviratkaisut mahdollistavat nopean reagoinnin

liiketoimintaympäristön muutoksiin ja tukevat yrityksen kasvua ilman suuria investointeja

laitteistoihin.


3. Innovaatioiden nopeampi kehitys – Pilviympäristö mahdollistaa uusien sovellusten ja

palveluiden kokeilun ja kehittämisen ketterästi. Serverless-ratkaisut ja automaattiset CI/CD putket nopeuttavat kehityssyklejä.


4. Parempi tietoturva ja hallittavuus – Pilvistrategian avulla voidaan varmistaa, että

tietoturva ja regulaatio huomioidaan asianmukaisesti. Keskitetyt hallintatyökalut, automaattiset päivitykset ja kehittyneet uhkatunnistusjärjestelmät parantavat turvallisuutta ja vähentävät manuaalisen ylläpidon tarvetta.


Huomioi nämä pilvistrategiaa laatiessa


Onnistunut pilvistrategia edellyttää selkeää visiota ja suunnitelmallisuutta, jotta pilvipalveluiden käyttöönotto tukee yrityksen pitkäaikaisia tavoitteita ja mahdollistaa liiketoiminnan kestävän kehityksen. Pilvipalveluiden tulee tukea yrityksen strategisia päämääriä, joten pilvistrategian hahmottelukin on hyvä aloittaa liiketoimintatavoitteiden määrittelystä. Kaikkia työkuormia ei välttämättä ole kannattavaa siirtää pilveen, joten on tärkeää tunnistaa mitkä sovellukset ja prosessit hyötyvät eniten pilveen siirtymisestä. 


Myös itse pilvimalleissa on eroavaisuuksia. Pilvimallin valinta vaikuttaa suoraan yrityksen operatiiviseen tehokkuuteen ja vaatimustenmukaisuuteen. Julkinen pilvi tarjoaa kustannustehokkuutta ja skaalautuvuutta, kun taas yksityinen pilvi voi olla parempi vaihtoehto silloin, kun tietoturva ja sääntely asettavat tiukempia vaatimuksia. Hybridiratkaisu yhdistää molempien mallien edut ja mahdollistaa joustavan infrastruktuurin rakentamisen.


Pilvipalveluissa toimitaan jaetun vastuun mallilla, jossa palveluntarjoaja vastaa infrastruktuurin suojaamisesta, mutta asiakas huolehtii omien sovellustensa ja datansa turvallisuudesta. Tietoturvan huomioiminen nousee siis keskiöön pilvipalveluiden käytössä. 


Onnistunut pilvisiirtymä vaatii vahvaa IT-hallintaa ja osaamista. Pilvipalveluiden hallinta vaatii selkeitä toimintamalleja, koulutusta ja jatkuvaa kehittämistä, jotta palveluiden käyttö on tehokasta ja turvallista. Ilman riittävää asiantuntemusta pilven hyödyt jäävät ulottumattomiin joka näkyy usein myös hintalapussakin.


Pilvistrategia auttaa hahmottamaan omat kyvykkyydet


Parhaimmillaan pilvi tarjoaa joustavan infrastruktuurin, joka mahdollistaa nopeat kehityssyklit sekä ketterän mukautumisen markkinoiden muutoksiin. Pilvellä ei kuitenkaan ole itseisarvoa, eikä sen käyttöönotto yksinään takaa menestystä. Tarvitaankin selkeää strategiaa, joka tukee liiketoiminnan tavoitteita ja varmistaa pilvipalveluiden hallitun hyödyntämisen.


Pilvistrategia helpottaa myös hahmottamaan mihin osa-alueille saatetaan kaivata ulkopuolisen kumppanin apuja. Webscale on kokenut kumppani pilvipalveluiden parissa. Autamme asiakkaitamme joustavin kaupallisin mallein pilvimatkan jokaisessa vaiheessa,
ole yhteydessä ja keskustellaan lisää!

Miro Nissilä
Sales Specialist

Viimeisimmät kirjoitukset

19. helmikuuta 2025
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on Amazon Cognito?
13. helmikuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset AWS- ja Azure-pilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Tutustu uuteen AWS CloudFormation Hooks -ominaisuuteen, joka auttaa varmistamaan, että infrastruktuurimuutokset noudattavat ennalta määriteltyjä sääntöjä ennen käyttöönottoa.
11. helmikuuta 2025
AWS DevOps Services Competency on merkittävä virstanpylväs yrityksellemme ja osoitus sitoutumisestamme korkealaatuisiin DevOps-palveluihin AWS-ympäristössä. Mutta mitä tämä tarkoittaa asiakkaillemme, ja miksi AWS Competency -ohjelma on tärkeä?
29. tammikuuta 2025
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on Elastic Load Balancing (ELB) ja mihin sitä tarvitaan?
Lisää kirjoituksia
Share by: