Webscale

Älä omista mitään

biggy

Tänään vietetään Älä osta mitään-päivää, tavoitteena herättää kuluttajia ajattelemaan ennen turhan krääsän hankkimista kotinsa täytteeksi. Jokainen meistä pärjäisi vähemmällä viihde-elektroniikalla ja vähemmillä leluilla. Mahdollisesti niihin leluihin kuluvan ajan voisi myös käyttää paremminkin.

Yritykset ovat jatkuvasti tehostamassa toimintaansa, ja useimmat turhat kulut onkin jo pudotettu budjetista vuosia sitten. Jäljelle jääneet kuluerät on jonkin osaston mukaan välttämättömiä kuluja, joista ei millään voi enää leikata.

Tässä vaiheessa on siis syytä kyseenalaistaa välttämättömyyksiä yrityksen ydintoiminnan kautta. Aiemmilla vuosikymmenillä IT-osasto on ollut vastuussa työkoneiden lisäksi palvelimista, niiden tiloista, huollosta, korjaamisista, jäähdytyksestä ja ylläpidosta. Aika on kuitenkin ajanut tästä mallista ohi. Jos yritys edelleen omistaa palvelimia, on sille vain muutama kelvollinen perustelu:

  • Laki edellyttää tietojen käsittelyä fyysisesti omissa tiloissa. Näihin lukeutuvat tietyt henkilötiedot, pankkitoiminta sekä sotilaalliset tiedot.
  • Yrityksen ydintoimintaa on ylläpitää ja vuokrata palvelinkapasiteettia.
  • Palvelimilta edellytetään niin poikkeuksellisia ominaisuuksia, että itse omistaminen olisi palveluna ostamiseen verrattuna suurella marginaalilla halvempaa.

Kaikissa muissa tapauksissa palvelimia omistetaan tavan vuoksi, muutoksen pelossa tai koska oman työpaikan pelätään olevan kiinni niissä laitetorneissa.

Kun yritys luopuu turhasta materiasta palvelinten muodossa, se vapautuu kolmivuotissuunnitelmista päivitysten suhteen, vapauttaa toimitilojaan tuottavaan käyttöön sekä vapauttaa henkilöstönsä ratkomaan ydintoiminnan murheita fyysisten laitteiden kunnossapidon sijaan.

Samalla tavalla kuin yrityksen näkökulmasta sähkö tulee töpselistä, on syytä ymmärtää että nykyään laskentakapasiteetti tulee pilvestä. Jokainen voi yrittää pyörittää omaa sähköntuotantoaan, mutta ellei se ole yrityksen ydinliiketoimintaa, kaikki pääoma joka sidotaan sähköntuotantoon, on poissa asiakkaiden palvelemisesta. Samoin palvelinkapasiteetin kanssa.

Jukka Dahlbom
Jukka Dahlbom
Head of Data Engineering, Co-founder Tietotyön vastapainoksi vaellan, musisoin, tanssin ja pelaan.