Webscale

AWS Re:Inforce 2019

Re:Inforce Keynote

Viime syksyn re:Inventissä julkistettu AWS:n tietoturvaan keskittynyt konferenssi sai konferenssiyleisöltä ansaitut aplodit: viime vuosina vauhdilla kasvanut Las Vegasin tapahtuma houkutteli paikalle yli 50 000 kävijää. Allekirjoittanutta on aina kiinnostanut nimenomaan infrastruktuuritason tietoturva. Vastaavasti hallinta (governance) ja yhteensopivuus (compliance) ovat asioita, joiden kanssa tehdään usein yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Tätä silmälläpitäen eurooppalaisesta näkökulmasta lähempänä Bostonissa järjestettävä, pelkästään pilvialustan tietoturvaan keskittynyt konferenssi on loistava keksintö.

Julkisten pilvipalveluiden kasvu näkyy hyvin aiheen tiimoilta järjestetyissä tapahtumissa. Itse vierailin Las Vegasissa vuonna 2015 ja tällöin paikalla oli noin 20 000 vierasta. Siksi tuntuikin käsittämättömältä, että tiistai-aamun avausta, AWS CISO Steve Schmidtin keynotea oli pakkautunut kuuntelemaan noin 10 000 ihmistä yli 50 maasta. “Security is job zero”. Hyvä että tärkeä viesti kiinnostaa muitakin.

Tapahtuma oli täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia sessioita.

IT-alan konferensseissa mielenkiintoisin anti kohdistuu yleensä asiakkaiden esityksiin. Ensiksi kerrotaan ongelmallinen case ja tämän jälkeen esitetään ratkaisu. Näin tälläkin kertaa; erilaiset DevSecOps -prosessiin liittyvät aspektit, julkipilven käyttöönotto tietoturva edellä ja turvallisen ulkokehän (secure perimeter) rakentaminen sovellusten ympärille tarjosivat mielenkiintoisia näkökulmia. Security Jam taas mahdollisti leikkimieliseen kisailuun: joukko haasteita joita ratkaistiin yhdessä pienen ryhmän kanssa samalla muita vastaan kilpaillessa tarjosi mukavaa viihdettä iltapäivän ajaksi.

Välillä konferenssissakin ehtii rentoutumaan muiden vieraiden kanssa.

Vaikka re:Inventistä tutut, massiiviset tuotejulkistukset loistivat poissaoloillaan, nähtiin tapahtumassa silti pienempiä julkistuksia. VPC Mirroring tarjoaa uuden työkalun infrastruktuuritason verkkoseurantaan mahdollistaen esimerkiksi helpomman vianetsinnän ja poikkeamien havaitsemisen liikenteestä. Aiemmin julkistetut Security Hub ja Control Tower ovat nyt myös kaikkien AWS:n asiakkaiden käytössä.

Boston Downtown
Aikaa jäi myös konferenssikaupunkiin tutustumiseen.

Vaikka konferenssiohjelma pitikin varattuna kellon ympäri, jäi aikaa myös pintapuoliseen kaupunkiin tutustumiseen. Kesäinen päivä kaupungilla kului vauhdikkaasti ennen kotimatkaa.

Ensi vuonna re:Inforce järjestetään kesäkuun puolivälissä Houstonissa, Teksasissa.

Konferenssi saa jatkoa myös ensi vuonna.

Mielenkiintoisia poimintoja sessioista:
DDoS Attack Detection at Scale (SDD408) 

How Dow Jones Uses AWS to Create a Secure Perimeter (SDD316)

Encrypting Everything with AWS (SEP402)