Webscale

Viikon konsulttikysymys: Miten DevOps ja ohjelmistokehitys liittyvät toisiinsa?

Node
Viikon konsulttikysymys-blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa pureudumme ytimekkäästi DevOpsin ja ohjelmistokehityksen maailmaan.

Miten DevOps ja ohjelmistokehitys liittyvät toisiinsa?

Ohjelmistokehityksessä kirjoitetaan liiketoimintamalleja ohjelmakoodiksi. DevOps on toimintamalli, joka yhdistää palvelun ylläpitoa ja kehitystä automaation avulla. DevOps:issa kirjoitetaan ohjelmistokehityksessä syntyneisiin palveluihin liittyvää infrastruktuuria ja ylläpitoruttineja ohjelmakoodiksi helpottamaan palvelun operoimista.

DevOps:in ytimessä on automaatio. Kun ylläpidon prosessit on automatisoitu, ei rutiininomaisissa toimenpiteissä tapahdu inhimillisiä virheitä. “Jos sen voi dokumentoida, sen voi automatisoida” on hyvä lähtökohta DevOps:ssa. Moderneissa pilvipalveluissa infrastruktuurista on tullut osa ohjelmistoa, mikä syntyy osana ohjelmistokehitystä. Ylläpito vaatii myös entistä enemmän ohjelmistojen toiminnan ymmärrystä. DevOps tuo ylläpitäjät ja kehittäjät yhteen jaettujen prosessien ja työkalujen kautta.

Juho Rautio
Full Stack Developer, Cloud Architect, konsultti.