Webscale

Viisi tärkeää asiaa, jotka tänä vuonna korostuivat HR:n näkökulmasta

vuonna2020
Vuosi 2020 alkaa olla paketissa - ja millainen vuosi se onkaan ollut! Nyt on hyvä hetki katsoa hieman taaksepäin ja summata viisi asiaa, jotka tänä vuonna ovat korostuneet.

Korona vaati valmistautumista pahimpaan ja olimme kaikkien muiden tapaan aluksi hyvin epävarmoja siitä, mitä kaikkea vielä seuraisikaan. Minä ja toimitusjohtajamme Tero seurasimme aktiivisesti viranomaisten tiedotteita ja ohjeistuksia. Ensimmäinen varautumisohje koronaan annettiin maaliskuun 2. päivä. Siirryimme koko henkilöstön voimin maaliskuun alussa etätöihin, siirsimme suunniteltuja tapahtumia myöhemmäksi ja olimme onnellisia, että yksi toimintaamme jo pitkään ohjanneista arvoista on ollut etäyhteisöllisyys. Nopeasti huomasimme, että sekä henkilöstön että asiakkaiden osalta työt jatkuivat normaalisti. Olin myös ilahtunut, että kuulimme Pahimman yli -kampanjasta ja päätimme osallistua lahjoittamalla 20 euroa per Webscalen työntekijä. Haastoimme kampanjaan mukaan myös yhteystyöverkostomme tahot Qvikin, Bitfactorin, Eminen, Veren ja Modern Marketingin.

Nyt kun vuotta katsoo taaksepäin, niin viisi tärkeää asiaa korostuvat HR:n näkökulmasta:

1. Työergonomia

Työergonomian tärkeys on tullut entistäkin konkreettisemmaksi kotitoimistoilla. Meillä on mahdollista lainata kaikkea toimistolta löytyvää tarpeistoa kotiin, ja kannustamme siihen aktiivisesti. 

2. Viestintä

Viestinnän tärkeys korostui entisestään. Olemme seuranneet koronaohjeistusta tarkasti ja päivittäneet sisäistä ohjeistusta niiden mukaisesti. Otimme myös alkuvuodesta käyttöön sisäisen ajankohtaisia asioita sisältävän Webscalessa tapahtuu -viestin, joka lähtee kerran viikossa jokaiselle webscalelaiselle. Slackissa on matala kynnys puhua niitä näitä työasioiden lisäksi ja usein keskustelut ovat silkkaa giphytulittelua.

3. Suunnitelmallisuus

Pyrimme huomioimaan sen, että etätyösuosituksenkin ollessa voimassa kaikki eivät pysty mielekkäästi tekemään töitä kotoa käsin. Siksi olemme koko ajan pitäneet toimiston avoinna halukkaille, mutta reunaehdoin: vain hyvin rajoitetulla ihmismäärällä, etukäteisilmoittautumisella, turvavälein, kasvomaskein. 

4. Etätyö – uhka vai mahdollisuus? 

Olemme yksilöitä, ja se näkyi ennenkaikkea vuoden lopulla tehdyssä henkilöstötyytyväisyyskyselyssä. Osalle etäily on sopinut niin hyvin, että toivoisi jatkossakin voivansa työskennellä pääosin kotona. Kolikon toinen puoli on etäilyn yksitoikkoisuus, jota osa on kokenut sosiaalisen puolen kadottua tapahtumienkin siirryttyä etäilyksi. Ei ole siltä kulmalta yllättävää, että moni kaipaa työkavereiden tapaamista kasvokkain. 

5. Luovuus

Kun ei ole mahdollista viettää aikaa yhdessä, on pakko miettiä vaihtoehtoisia tapoja niin työn tekemiseen, kuin hauskanpitoonkin. Olemme sitkeästi pitäneet kiinni yhteisöllisyyttä lisäävistä rutiineista ja tehneet parhaamme sen eteen, että etänäkin päästään pitämään hauskaa yhdessä. Viimeisimpänä #etäyhteisöllisyys-harjoituksena reissasimme viime viikolla pikkujouluteemaisen virtuaalimatkan maailman ympäri. 

Otimme myös käyttöön uuden viikkohaasteen. Joka viikko heitän tehtävän ja toivon, että mahdollisimman moni tarttuisi osallistumaan. Olemme haasteiden merkeissä esimerkiksi jakaneet kuvia luontoretkiltä ja kotikokkailuista. Olen luvannut, että näitä haasteasioita ei levitellä Slackin ulkopuolelle – mutta rikon nyt tuon lupauksen julkeasti näyttämällä pari kuvaa, joilla haasteisiin on vastattu.

Joulu on pian täällä ja on ilo huomata, että kaikki on lopulta sujunut hyvin: olemme kasvupolulla ja rekrytoinnit käynnissä. Hyvillä mielin ensi vuoteen!