Webscale

Viikon konsulttikysymys: Mikä on JavaScript?

Node
Viikon konsulttikysymys-blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on JavaScript.

Mikä on JavaScript?

JavaScript on joustava ja kevyt scriptauskieli, jolla voi nykyään kirjoittaa myös monimutkaisia ja tehokkaita sovelluksia. Vaikkakin alkuun JavaScript oli enemmänkin vain kiva lisä verkkosivuihin, eli esimerkiksi käytettiin animointiin, on se nykyään erittäin tehokas työkalu monille verkkokehityksen ammattilaisille.

Todella moni nykyaikainen sovellus tehdään alusta loppuun JavaScriptillä, ja suuri osa nykyaikaisista verkkosivuista tehdään tavalla tai toisella JavaScriptillä. Tätä muutosta on suurelta osin avittanut mm. Facebookin sponsoroima ja kehittämä ReactJS ohjelmointikehys, eli framework. Verkkosivujen lisäksi JavaScriptillä voi luoda myös palvelimia ja monimutkaisia pelejä. Katso myös; mitä tekee React-kehittäjä.

Jarmo Hakkarainen
Full Stack Developer, konsultti.