Webscale

AWS Summit Stockholm 2022 – Pohjoismaiden AWS-osaajat ja asiakkaat kokoontuivat

AWSsummit-stocholm-2022-big

Toukokuun aurinkoisena päivänä reilut 6000 AWS:n käyttäjää, asiakasta ja kumppania olivat saapuneet Tukholmaan pitkästä aikaa tapaamaan kasvokkain ja kuulemaa alan uusimmista suuntauksista. Päivän avasi AWS:n Compute Services-yksikön johtaja Deepak Singh, jonka pääviesti oli innovatiiviset yritykset tarvitsevat innovatiivisen pilvikumppanin. Nopeasti muuttuvassa maailmassa pilviratkaisut auttavat yrityksiä muuttumaan sen mukana.

Teknologiavalinnoilla on merkitystä

AWS Stockholm summit keynote

Alustan valinnalla voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia, mitä Singh korosti käyttäen esimerkkinä avaruussukkulan kantorakettiyksiköitä.

Rakettien suunnittelussa koettiin aikanaan ikävä rajoite koolle: Läpimitan maksimointiin vaikutti rajoittavasti rautateiden leveys (tarkemmin rautatietunneleiden leveys), sillä kantorakettien yksiköt kuljetettiin laukaisupaikoille rautateitse ja kantoraketit oli mahduttava rautatietunneleista.

Rautateiden leveys oli siis raketteihin vaikuttava rajoittava tekijä, jonka taustahistoria ulottuu kauas. Yhdysvalloissa tämä leveys määräytyy alunperin 1800-luvulla Englannissa käytetystä leveydestä, joka puolestaan on perua antiikin roomalaisten rakentamien teiden leveydestä. Antiikin Roomassa teiden leveys määriteltiin roomalaissotavankkurien mukaan. Näin ollen avaruussukkulan kantoraketin koon suunnittelun rajoitetekijä (rautateiden leveyden standardi) itseasiassa määräytyy yli 2000 vuotta sitten kahden rinnakkaisen hevosen mukaan. Toisinaan suunnitteluvalinnoilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. 

Dataa 97 zetatavua


Tiedon määrä ja sen jatkuva kasvaminen oli aihe, johon AWS on varautunut. Singh kertoi, että on arvioitu vuonna 2022 maailmassa tallennetaan 97 zetatavua dataa. Vertailuesimerkkinä Singh käytti 1 teratavun kovalevyjä joita pinoamalla päällekkäin korkeus olisi 36 miljoonan Kaknäsin tornin verran, tai vastaavasti pinon “korkeus” riittäisi pääsemään kuuhun ja takaisin, 15 kertaa. Niin valtavasti dataa varastoituu tänä vuonna maailmassa ja tämä kasvu vain jatkuu.

Suomalaiset yritykset näkyvillä

Summitin Keynotessa myös kotimaiset yritykset olivat hienosti edustettuna AWS-kumppaneina. Supercell sai toimia esimerkkinä kuinka hyödyntää AWS:n globaalia verkkoinfrastruktuuria: 


Kone
Antti Koskelin, Senior Vice President & Chief Information Officer piti oman puheenvuoron miten AWS IoT-ratkaisu tukee hissiliiketoimintaa monilla tavoin.

Keynoten jälkeen päivä jakaantui luentosessioiden ympärille. Yhteensä 12 salia ja tilaa isännöi luentoja, jotka jakaantuivat niin AWS:n omiin breakout-sessioihin. Sessioissa käsiteltiin tietyn aihealueen AWS-ratkaisuja tai kumppanien vetämiä omia tuotekokonaisuuksien esitelmiä tai kokemuksia AWS:n alustaa ja työkaluja hyödyntäen.

AWS:n DeepRacer-radalla sai haastaa itsensä koneoppimisen alueella:

Tavoitteiden asettaminen pilven käyttöönotolle


Luentoesitys pilven käyttöönotosta keskittyi siihen miten yritykset voivat ratkaista pilvimatkan alkuvaiheen haasteita, jotka liittyvät kommunikointiin ja tapaan rakentaa vakaata liiketoimintaa pilvessä. Perinteisiä menetelmiä käyttämällä keskittyy yleensä infrastruktuurikustannuksiin eikä välttämättä tunnista pilven käyttöönoton todellista sijoitetun pääoman tuottoa.

AWS:n Well Architected Frameworkin esityksen yhteydessä nousi esiin nykyisen ympäristön riskien tunnistaminen. Ennen kuin on mahdollista rakentaa vahvoja perusrakenteita, jotka ovat tehokkaita, turvallisia, luotettavia niin tulee ymmärtää riskit ja määrittää omistajuus.


AWS:n verkkoteknologiat ja -palvelut olivat AWS-konkareilla tuttuja asioita, mutta tarjosivat hyvää kertausta. Puhumassa AWS Senior Global Solutions Architect Jesper Eneberg:

Yli 50 sessiota ja antoisia kohtaamisia

AWS Summit 2022 Stockholm tuli päätökseen yli 50 session jälkeen ja toivottavasti ensikin vuonna päästään tapahtuma järjestämään tämän vuotiseen tapaan. Antoisasta päivästä jäi mieleen erityisesti positiivisesti latautunut tunnelma ja ihmisten innostuneet kasvot. Kahden välivuoden jälkeen tapahtumassa aisti ihmisten tyytyväisyyden päästä jälleen tapaamaan kolleegoita kasvotusten sekä näkemään ja kuulemaan AWS-teknologioiden esitykset muualta kuin näytön ruudulta.

Seuraavia AWS-tapahtumia voit käydä katsomassa 
https://aws.amazon.com/events/summits/

Messuterveisin,
Mika & Ville