Kysy konsultilta: Mihin tarvitaan VPC:tä?

2. helmikuuta 2024

Mihin tarvitaan VPC:tä?

VPC tulee sanoista Virtual Private Cloud. Se on virtuaalinen, loogisesti eristetty pilviympäristön verkko. Amazonilla komponenttia sanotaan Amazon VPC:ksi - Microsoftin Azure-pilviympäristön vastaavaa verkkoresurssi on puolestaan Azure Virtual Network (VNet). 


AWS VPC:t luodaan aina tietylle regionille, esimerkiksi Tukholman eu-north-1:lle. Samalla VPC:lle valitaan IP-osoiteavaruus, jota edelleen allokoidaan VPC:n sisäisille aliverkoille (engl. subnet). Aliverkon reititysasetukset määrittävät aliverkon tyypin. Esimerkiksi aliverkon sanotaan olevan julkinen, mikäli sillä on suora reititys Internet Gateway -verkkokomponentille.


VPC:n aliverkkoihin voidaan asentaa verkkoliikennettä käyttäviä pilviresursseja, kuten Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), Amazon Relational Database Service (RDS) tai AWS Lambda -funktio. Resurssien verkkoliikennöintimahdollisuudet on näin ollen tarkoituksella rajoitettu aliverkon ja siihen kytkettyjen verkkokomponenttien ominaisuuksiin.


Tyypillinen VPC:n käyttöesimerkkitapaus on web-palvelin (esim. EC2), jonka halutaan pystyvän olemaan yhteydessä julkiseen internetiin sekä tietokantapalvelimeen (esim. RDS). Samaan aikaan kun tietokantapalvelimen tulee pystyä keskustelemaan web-palvelimelle, tietokantapalvelin ei tietoturvasyistä saa näkyä julkisessa internetissä. Tämä voidaan ratkaista VPC:n sisäisten julkisen ja yksityisen aliverkon ja niiden välisten reititysten avulla. Web-palvelin on julkisessa aliverkossa ja tietokantapalvelin yksityisessä aliverkossa. Molempien aliverkkojen reititystaulut rajoittavat ja sallivat niiden sisäistä verkkoliikennettä ja mahdollistavat tietoturvallisen verkkoratkaisun.


VPC:n ja sen aliverkkojen yhteyksiä ja ominaisuuksia voidaan muokata myös useilla muilla verkkokomponenteilla käyttötarpeen mukaan. Komponenttien hinnoittelut ja kapasiteetit vaihtelevat, joten sopivimman ratkaisun saamiseksi Amazon VPC:n tunteminen on suureksi hyödyksi.

Johan Stenroth

Consultant

Viimeisimmät kirjoitukset

Pulvipulssi_webscale
17. huhtikuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Tutustu SST-kehykseen, joka helpottaa full stack -sovellusten rakentamista omalle infrastruktuurille. Se tarjoaa selkeän ja abstraktoidun tavan määritellä koko sovelluksen rakenne.
Max Niskanen, Webscale Head of Sales
8. huhtikuuta 2025
Webscalen myyntitiimi vahvistuu, kun Max Niskanen liittyi joukkoomme Head of Sales -roolissa. Max tuo mukanaan yli kymmenen vuoden kokemuksen IT-alan myynnistä ja liiketoimintajohdosta. Teknologian lisäksi Maxin intohimoihin kuuluvat hapanjuurileivonta, historia ja vaellukset luonnossa.
Pilvipulssi
20. maaliskuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Serverless Framework v3 on elinkaarensa päässä ja organisaatiot joutuvat nyt pohtimaan päivittävätkö seuraavaan versioon vai siirtävätkö softat kokonaan toiseen työkaluun.
21. helmikuuta 2025
Pilvipalvelut mahdollistavat niin nopeamman innovoinnin, resurssien tehokkaamman hallinnan kuin joustavammat liiketoimintamallitkin. Jotta pilven tarjoamat liiketoimintaedut pystytään hyödyntämään, tarvitaan pilven käyttöön kuitenkin suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä.
Lisää kirjoituksia