A close up of the word webscale on a white background

Kysy konsultilta: Mikä MFA on ja miksi sitä pitäisi käyttää?

26. tammikuuta 2024

Mikä MFA on ja miksi sitä pitäisi käyttää?

Multi-factor authentication (MFA) eli monivaiheinen tunnistautuminen parantaa merkittävästi verkkopalveluiden käyttäjien identiteettisuojaa verrattuna perinteiseen pelkällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla tunnistautumiseen. Identiteettivarkaudessa verkkorikolliset voivat saada uhrin käyttäjätunnuksen ja salasanan haltuunsa esimerkiksi arvaamalla (sähköpostiosoite käyttäjätunnuksena), tietojenkalastelulla, sanakirjahyökkäyksellä tai kryptografisella murtamisella. Murtoyrityksen onnistumista edesauttaa lyhyt tai yksinkertainen salasana. Haitan laajuutta voi lisätä saman salasanan käyttäminen monessa palvelussa. Kun monivaiheinen tunnistautumista on käytössä, pelkällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla ei vielä pääse kirjautumaan kohdejärjestelmään sisään. Lisätunnistautumismenetelmänä kirjautumisen yhteydessä voi olla esimerkiksi:


  • kertakäyttöisen koodin välitys tekstiviestinä tai sähköpostitse
  • kertakäyttöisen koodin poiminta todennussovelluksesta tai todennuslaitteesta (suojausavain)
  • biometrinen tunnistautuminen sormenjäljellä tai kasvontunnistuksella


Monivaiheiselle tunnistautumiselle rinnakkaisena todentamistekniikkana on yleistymässä avainkoodit (passkey), jossa matkapuhelimen tai työaseman käyttäjätili rekisteröidään verkkopalveluun julkisen avaimen salaustekniikkaa hyödyntäen. Tämä edellyttää tukea käyttöjärjestelmältä, selaimelta ja verkkosovellukselta. Kirjautumisen yhteydessä käyttäjä tyypillisesti todennetaan biometrisesti sormenjäljellä tai kasvontunnistuksella. Myös PIN-koodin käyttö voi joissain tapauksissa olla mahdollinen. Käyttöjärjestelmä suojaa Passkey-avaimen turvallisesti. Identiteettivarkaus ei onnistu tietojenkalastelulla koska mitään salasanoja ei ole.


Lisätietoa monivaiheisesta tunnistautumisesta löytyy esimerkiksi Traficomin sivulta.


Lauri Siponen

Cloud Architect

Viimeisimmät kirjoitukset

21. helmikuuta 2025
Pilvipalvelut mahdollistavat niin nopeamman innovoinnin, resurssien tehokkaamman hallinnan kuin joustavammat liiketoimintamallitkin. Jotta pilven tarjoamat liiketoimintaedut pystytään hyödyntämään, tarvitaan pilven käyttöön kuitenkin suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä.
19. helmikuuta 2025
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on Amazon Cognito?
13. helmikuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset AWS- ja Azure-pilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Tutustu uuteen AWS CloudFormation Hooks -ominaisuuteen, joka auttaa varmistamaan, että infrastruktuurimuutokset noudattavat ennalta määriteltyjä sääntöjä ennen käyttöönottoa.
11. helmikuuta 2025
AWS DevOps Services Competency on merkittävä virstanpylväs yrityksellemme ja osoitus sitoutumisestamme korkealaatuisiin DevOps-palveluihin AWS-ympäristössä. Mutta mitä tämä tarkoittaa asiakkaillemme, ja miksi AWS Competency -ohjelma on tärkeä?
Lisää kirjoituksia
Share by: