Kysy konsultilta: Miten tietoturva tuodaan pilveen?

20. lokakuuta 2023

Miten tietoturva tuodaan pilveen?

Julkipilven palveluissa ja järjestelmissä toteutetaan jaettua tietoturvamallia pilvipalveluntarjoajan ja käyttäjän välillä. Tässä mallissa pilvipalvelutarjoajan vastuulla on tarjottujen palvelujen alla olevan infrastruktuurin tietoturva kuten varsinaisten konesalien, verkkojen ja virtualisointialustojen turvallisuus. Käyttäjä puolestaan on vastuussa käytettävien palveluiden konfiguraatiotasosta, jolla vaikutetaan esimerkiksi datan luokitteluun ja suojaukseen, verkkokonfiguraatioiden toteuttamiseen ja identiteetti- ja pääsyhallintaan.


Palveluiden käyttäjän on ymmärrettävä ja huolehdittava seuraavista osa-alueista osana kokonaisvaltaista pilven tietoturvaa:


Identiteetti ja pääsynhallinta (Identity and Access Management, IAM)
Tunnistautuminen, pääsynhallinta ja oikeustasomääritykset ovat oltava kyllin tarkasti ja vahvasti toteutettu pilvipalvelutarjoajan työkaluja hyödyntäen, jotta pääsy on mahdollinen vain oikeilla käyttäjillä ja riittävällä oikeustasolla. MFA- ja muut vahvan tunnistautumisen palvelut ovat arkipäivää julkipilvessä ja näitä palveluita on syytä hyödyntää.


Datan suojaus
Datan vahva suojaaminen voidaan toteuttaa niin verkko- kuin tallennuspäässä hyödyntäen vahvaa salausta esimerkiksi pilvipalvelutarjoajan KMS (Key Management System) palveluita käyttämällä.


Tiedon luokittelu ja hallinta
Tiedon (datan) luokittelulla tarkoitetaan tiedon erottamista arkaluonteisen tiedon osalta tämän perusteella tehtävien määritysten suhteen liittyen tiedon tallennukseen ja säilyvyyteen.


Haavoittuvuuksien hallinta
Pilvipalvelutarjoajat pitävät huolta palveluidensa päivityksien saatavuudesta ja esilletuonnista. Loppukäyttäjän on huolehdittava päivitysten asentamisesta ja toteutuksesta varsinaisiin pilviresursseihin.


Valvonta ja seuranta
Pilvipalvelutarjoajilla yleensä on tarjolla omia työkaluja haavoittuvuuksien ja uhkien seurantaan, jotka kannattaa ottaa käyttöön ensimmäisestä askeleesta lähtien. Erilaiset logitus- ja valvontatyökalut tarjoavat mahdollisuuksia pitää huolta turvallisuudesta ja toiminnallisuuksista pilviympäristössä.


Verkon tietoturva
Käyttäjä pitää huolta reitityksien, palomuurisääntöjen ja pääsyhallintalistojen toteutuksesta niin että tieto liikkuu pilviympäristössä ja muiden verkkojen välillä turvallisesti. Huomiota on myös syytä kiinnittää verkon hallintaan ja jakoon hyödyntäen virtuaaliverkkojen ja aliverkkojen tuomia erottelumahdollisuuksia.


Datan varmistus ja palautus
Loppukäyttäjän on huolehdittava uhkien toteutuessa siitä että tieto on varmistettu ja palautuminen on mahdollisimman tehokasta minimoidakseen vahingot. Pilvipalvelutarjoajan omat varmistus- ja palautuspalvelut näyttelevät tässä merkittävää roolia, mutta myös muita 3. osapuolen ratkaisuja on paljon saatavilla. Huomiota on kiinnitettävä myös käytäntöihin, jotta mahdollisten vahinkojen sattuessa palautuminen on mahdollista: Testauksen kuuluu olla osa kokonaisvaltaista varmistusprosessia, jossa pidetään huolta niin tekniikan kuin käytännön osalta varmistusten toimivuudesta.


Kouluttautuminen
Koulutuksen kuuluu olla osa kokonaisvaltaista tietoturvatoimintaa myös pilviympäristöissä niin että henkilöstö pystyy tunnistamaan tietoturvauhkat ja noudattamaan parhaita käytäntöjä tietoturvan suhteen.


Suuret pilvipalvelutarjoajat kuten Amazon, Microsoft ja Google ovat panostaneet valtavasti järjestelmiensä tietototurvaan ja vaatimustenmukaisuuteen. Loppukäyttäjän, joka näitä alustoja hyödyntää omien palveluiden ja ratkaisujen toteuttamiseen, on hoidettava oma osuutensa, jotta tietoturva on asianmukaisella tasolla pilviympäristössä. Tämä kaikki kiteytyy puolikuuluisaan toteamukseen “Tietoturvasta huolehtiminen on meidän jokaisen tehtävä.”

Ville Välimäki

Cloud Architect

Viimeisimmät kirjoitukset

Pulvipulssi_webscale
17. huhtikuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Tutustu SST-kehykseen, joka helpottaa full stack -sovellusten rakentamista omalle infrastruktuurille. Se tarjoaa selkeän ja abstraktoidun tavan määritellä koko sovelluksen rakenne.
Max Niskanen, Webscale Head of Sales
8. huhtikuuta 2025
Webscalen myyntitiimi vahvistuu, kun Max Niskanen liittyi joukkoomme Head of Sales -roolissa. Max tuo mukanaan yli kymmenen vuoden kokemuksen IT-alan myynnistä ja liiketoimintajohdosta. Teknologian lisäksi Maxin intohimoihin kuuluvat hapanjuurileivonta, historia ja vaellukset luonnossa.
Pilvipulssi
20. maaliskuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset julkipilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Serverless Framework v3 on elinkaarensa päässä ja organisaatiot joutuvat nyt pohtimaan päivittävätkö seuraavaan versioon vai siirtävätkö softat kokonaan toiseen työkaluun.
21. helmikuuta 2025
Pilvipalvelut mahdollistavat niin nopeamman innovoinnin, resurssien tehokkaamman hallinnan kuin joustavammat liiketoimintamallitkin. Jotta pilven tarjoamat liiketoimintaedut pystytään hyödyntämään, tarvitaan pilven käyttöön kuitenkin suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä.
Lisää kirjoituksia