Webscale

Miten koulutuksen hyödyt näkyvät?

Koulutuksen hyödyt
Olen aina lähtenyt siitä, että koulutuksella on oma itseisarvonsa kasvavan ymmärryksen muodossa. Koska pidän oppimisesta ja kokeiluista, en useinkaan lähde kyseenalaistamaan siihen käytettävän ajan mielekkyyttä. Yrityksen näkökulmasta näin on kuitenkin syytä tehdä, koska tulosten saavuttamisen näkökulmasta rajalliset resurssit on kohdennettava jollakin tavalla, joka tukee tavoitteita.

Yrityksen teknisiin tai taloudellisiin mittareihin vaikuttamattomia tavoitteitakin on syytä tarkastella: Moni kiinnostava asia ei millään tavalla liity yrityksen tavoitteisiin, mutta parantaa asiantuntijan tyytyväisyyttä ja monipuolisemman osaamisen myötä tuo uusia ajattelutapoja yhteisöön.

Webscalen 2019 liikevaihdosta 3% käytettiin koulutuksen välittömiin kuluihin. Tämän lisäksi hihasta ravistamalla arvelisin että toiset 3-5 % liikevaihtoa menetettiin koulutukseen käytetyn ajan vaihtoehtoiskustannuksena. Kun vaihtuvat kustannukset edustavat vain 20% liikevaihdosta, tuo 6% on merkittävä osuus vuoden tuloksesta. Silti olen yhä vain sitä mieltä että joka vuotisena sijoituksena tuo on hyvin käytettyä panostusta: Vahvempi ammatillinen osaaminen näkyy tyytyväisissä asiakkaissa, tehtyjen virheiden puuttumisena ja näkemyksellisyytenä siitä, miten tekniset toteutukset vaikuttavat asiakkaidemme liiketoimintaan pitkälle tulevaisuuteen.

Koulutusohjelmamme sisältö liikkuu ydinosaamisemme ympärillä: Verkkopalveluiden kehitystyössä, datan käsittelyssä, AWS:n arkkitehtuuriosaamisessa, ketterien kehitysmenetelmien hallinnassa ja tietoturvasssa. Suuremmat konferenssit ovat näkyvintä toimintaa – kuluneen vuoden aikana käytiin taas AWS re:Inventissä, uudessa turvallisuusalan AWS re:Inforcessa ja toki ScanAgile sekä Disobey kotimaisina. AWS-sertifioinnit ovat olleet koulutusvalikoimassamme alusta saakka, ja näitäkin on viime vuoden aikana tehty 13 kappaletta. IT-alalla perinteisesti sertifiointeja on pidetty yhdentekevinä, koska monet sertit ovat triviaaleja osaamisvaatimuksiltaan. AWS:n arkkitehtuurisertit ovat nähdäksemme vaikeimmasta päästä. Asiakkaamme kysyvät toisinaan näemmekö noilla sertifikaattien tuovan jotain arvoa: Meidän näkökulmastamme sertifiointi kertoo, että konsultillamme on tietty vähimmäiskäsitys tuosta kokonaisuudesta, jota ei usein pelkästään itse tekemällä saisi. Se helpottaa kommunikaatiota, ja mahdollistaa korkeammalla abstraktiotasolla suunnittelun, kun tiimin kesken ei tarvitse työn ohessa opettaa peruskäsitteitä. Varsinainen osaaminen on saavutettu toki vasta silloin, kun teoreettista osaamista on riittävän monipuolisesti käytetty ratkaisemaan todellisia ongelmia.

Sertifikaatiota 21 hengen yrityksessämme tehtiin viimeisen vuoden aikana:
2 Big Data Specialty Certification
1 AWS DevOps Professional Cert
1 AWS Professional Architect Certification
3  AWS Associate Solutions Architect Certification
6 AWS Cloud Practitioner Cert.

Nämä liitettynä aiempien vuosien serteihin, olemme tilanteessa jossa 90% henkilöstöllä on jokin AWS-sertifikaatio ja kokeneilla useampi.
Ensimmäisen sertifikaatiosuorituksen jälkeen samantasoiset Associate-sertit vaativat aina vain vähemmän vaivaa, mutta Professional-serteissä työn määrä on taas moninkertainen.

Viime kädessä koulutuksen arvo näkyy siinä, että meillä on alati kasvava tyytyväinen asiakaskunta, jotka tulevat asiakkaiksemme eivätkä lähde pois.

Linkit:
[1] Webscale, Lauri Sten: AWS Re:Inforce 2019
[2] Webscale, Kim Martesuo: Ensikertalaisen matka re:Inventiin
[3] Webscale, Jari Avikainen: Disobey 2020 through the eyes of a cloud architect
[4] Webscale, Mona Moilanen: Cloud Practitioner -sertifikaatti bisneslähtökohdista

Jukka Dahlbom
Jukka Dahlbom
Head of Data Engineering, Co-founder Tietotyön vastapainoksi vaellan, musisoin, tanssin ja pelaan.