Webscale

Viikon konsulttikysymys: Mitä tarkoittaa CloudFormation?

Node
Viikon konsulttikysymys pureutuu termeihin, joita asiantuntijoiltamme välillä hieman pelätään kysyä ”tyhmien” kysymysten pelossa. Mitä siis tarkoittaa CloudFormation?

Mitä tarkoittaa CloudFormation?

CloudFormation on Amazon Web Services (AWS) palvelu, jota käytetään käytetään pilvipalveluiden resurssien kuvaamiseen ja hallinnointiin koodimuodossa (Infrastructure as Code, IaC). CloudFormationin kautta voidaan hallinnoida suurinta osaa AWS:n omista palveluista sekä myös kolmansien osapuolien tuottamia palveluita.

CloudFormation Template on JSON tai YAML dokumentti, joka kuvaa nipun AWS:n perusresursseja (Stack) joista sitten koostetaan toimivia kokonaisuuksia sovellusarkkitehtuurin osaksi. Templateiden avulla voidaan kuvata suurin osa sovelluksen tarvitsemista resursseista verkkoresursseista ja tietokannoista itse palveluihin. Resurssien luonti ja muokkaus voidaan automatisoida DevOps ja CI/CD käytäntöjen mukaisesti.

Jussi Lehtiniemi
Cloud Architect, Full stack developer, konsultti.