A close up of the word webscale on a white background

Kysy konsultilta: Mikä on Elastic Load Balancing (ELB) ja mihin sitä tarvitaan?

29. tammikuuta 2025

Mikä on Elastic Load Balancing (ELB) ja mihin sitä tarvitaan?

Elastic Load Balancing (ELB) on AWS-palvelu, jonka ensisijainen tarkoitus on nimensä mukaisesti kuormanjako. ELB:n avulla voidaan jakaa verkosta tulevia pyyntöjä pyyntöjen käsittelijöille tasaisesti tai erilaisin painotuksin. Kuormanjaon kohteena voi olla esimerkiksi IP-osoitteet, EC2-instanssit tai konteissa ajettavat palvelut (ECS, Fargate). ELB on AWS:n ylläpitämä automaattisesti skaalautuva palvelu ja se toimii usealla maantieteellisesti hajautetulla Availability Zonella. Yhdistämällä ELB-kuormanjaon AWS Autoscalingin avulla automaattisesti skaalautuviin taustapalveluihin voidaan rakentaa järjestelmä, joka kestää huomattavaa kuormitusta.


AWS tarjoaa kaksi ELB-versiota, joista v2 sisältää kolme eri OSI-mallin kerroksilla toimivaa ja eri käyttötarkoituksiin soveltuvaa palvelua:


V1:

  • Classic Load Balancer

V2:

  • Application Load Balancer (ALB)
  • Network Load Balancer (NLB)
  • Gateway Load Balancer (GWLB)


Application Load Balancer toimii OSI-mallin application-tasolla ja sopii HTTP- ja HTTPS-liikenteen kuormanjakoon. Application-tasolla toimiminen antaa enemmän mahdollisuuksia kuormanjaon sääntöjen määrittelyyn kuin OSI-mallin alemmilla tasoilla toimittaessa. Kuormanjaossa voidaan hyödyntää esimerkiksi url-polkuja tai pyynnön header-tietoja. Pyyntöjä voidaan myös ohjata monipuolisemmin eri kohteisin kuin muilla ELB-tyypeillä: kuormaa voidaan ohjata eri domaineihin tai esimerkiksi AWS Lambda -funktioille. ALB mahdollistaa myös esimerkiksi liikenteen ohjauksen siten, että saman asiakkaan kutsut ohjautuvat aina samalle pyyntöjen käsittelijälle (sticky sessions). ALB:tä voidaan käyttää myös HTTPS-terminointiin, jolloin pyyntöjen käsittelijöiden ei tarvitse huolehtia liikenteen salauksesta.


Network Load Balancer toimii OSI-mallin transport-tasolla. NLB tarjoaa matalimman latenssin ja se kestää eniten kuormitusta, eli se soveltuu äärimmäistä suorituskykyä vaativiin sovelluksiin. NLB:n avulla saadaan kuormanjako tehtyä läpinäkyvästi application-tason suhteen. Toisin kuin ALB:lle, NLB:lle on mahdollista antaa kiinteä IP-osoite ja alkuperäisen kutsujan IP-osoite välittyy kutsun käsittelijälle.


Gateway Load Balancer toimii OSI-mallin network-tasolla ja on suunniteltu verkkotason valvontaan, suojaukseen ja analysointiin käytettyjen virtuaalilaitteiden, kuten palomuurien, tunkeutumisen tunnistukseen ja estoon sekä verkkopakettien analysointiin käytettyjen palveluiden hallintaan ja skaalaamiseen.


Classic load balancer on AWS:n alkuperäinen OSI-mallin transport-tasolla toimiva kuormanjakaja, joka on olemassa enää lähinnä taaksepäin yhteensopivuus syistä, eikä sitä ole syytä käyttää uusissa sovelluksissa.


Markus Nousiainen

Markus Nousiainen

Senior Consultant

Viimeisimmät kirjoitukset

Pilvipulssi
20. maaliskuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset AWS- ja Azure-pilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Serverless Framework v3 on elinkaarensa päässä ja organisaatiot joutuvat nyt pohtimaan päivittävätkö seuraavaan versioon vai siirtävätkö softat kokonaan toiseen työkaluun.
21. helmikuuta 2025
Pilvipalvelut mahdollistavat niin nopeamman innovoinnin, resurssien tehokkaamman hallinnan kuin joustavammat liiketoimintamallitkin. Jotta pilven tarjoamat liiketoimintaedut pystytään hyödyntämään, tarvitaan pilven käyttöön kuitenkin suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyyttä.
19. helmikuuta 2025
Kysy konsultilta -blogisarjassa konsulttimme tekevät selkoa alan termeistä ja ilmiöistä. Vastaukset on mitoitettu sopimaan pieneenkin tiedonnälkään. Tällä kertaa selvitämme, mikä on Amazon Cognito?
13. helmikuuta 2025
Pilvipulssi tuo ajankohtaiset uutiset AWS- ja Azure-pilvimarkkinoilta suoraan asiantuntijoiltamme. Tutustu uuteen AWS CloudFormation Hooks -ominaisuuteen, joka auttaa varmistamaan, että infrastruktuurimuutokset noudattavat ennalta määriteltyjä sääntöjä ennen käyttöönottoa.
Lisää kirjoituksia
Share by: